Brak miejsca na pieczątki w dowodzie i co dalej???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SDI
    Classic
    • 2009
    • 33

Witam,
    mam pytanko - ktoś może wie czy kolega Grygy o którym się trochę naczytałem na forum jeszcze tu zagląda,i czy ktoś ma może aktualne namiary na niego?
    Potrzebuję pomocy w montażu nawigacji columbus do OII 2007r
    Z góry dzięki za każdą pomoc
  • piernik
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 975
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Posadam starego Goflika z 78 roku na czarnych blachach i kończy mu się przegląd techniczny. W dowodzie jednak brak już miejsca na kolejne pieczątki ze stacji diagnostycznej. Jak wygląda procedura w takim przypadku?? Czy jestem zmuszony do zmiany dowodu a zarazem tablic na nowe (co oczywiście pociąga za sobą dodatkowe koszty)??? Czy istnieje jeszcze coś takiego jak wtórniki dowodów??
    Nie ukrywam że nie po to kupowałem tego strupka na PRLowskich blachach żeby teraz zakładać nowe, białe z unijnymi gwiazdkami.....jak to będzie wyglądać :wink: , o naklejce na szybę nie wspomnę. Totalnie zaburzą oldschoolowy klimat auta, jeszcze mi piesek z kiwającą głową tylnej półki wpadnie w depresję :lol:

Znacie jakieś rozwiązanie żeby ustrzec się zmiany tablic??

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Z tego co pamiętam, to po "skończeniu się" dowodu musisz iść po nowy dowód, tablice, naklejkę i (choć akurat tego chyba nie będzie potrzeba) książkę pojazdu...

No i nie piszesz - ale czy to jest dopiero co kupione auto? Jeśli tak i jeśli chcesz je zarejestrować na siebie to i tak nie możesz zostawić sobie czarnych tablic...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Wojtas_Poznań
        RS
        • 2010
        • 2822

można jeszcze zarejestrować jako zabytek :idea: kiedyś takie coś przynajmniej było wtedy dostaje się zółto-pomarańczowe tablice z czarnymi literkami - mega wypas i kiedyś chyba była nawet zniżka w OC na takie auta :?: a jak coś pokręciłem to sorki... pamiętam że kiedyś coś takiego obiło mi się o uszy w PZU .... a że człowiek stary, to i z pamięcia może być różnie :szeroki_usmiech
        SPOT Poznań:
        .....
        ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Wojtas_Poznań, można płacić mając żółte tablice OC na kilka dni, nie trzeba robić przegladu technicznego. Ale: najpierw trzeba mieć opinię rzeczoznawcy i (co moze być czasem upierdliwe) w przypadku wyjazdu zagranicę takim autem trzeba mieć zgodę konserwatora zabytków (czy kogoś takiego)... (tak mi się obiło o uszy)
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Re: Brak miejsca na pieczątki w dowodzie i co dalej???

Zamieszczone przez piernik
            Posadam starego Goflika z 78 roku na czarnych blachach i kończy mu się przegląd techniczny. W dowodzie jednak brak już miejsca na kolejne pieczątki ze stacji diagnostycznej. Jak wygląda procedura w takim przypadku?? Czy jestem zmuszony do zmiany dowodu a zarazem tablic na nowe (co oczywiście pociąga za sobą dodatkowe koszty)??? Czy istnieje jeszcze coś takiego jak wtórniki dowodów??
            Nie ukrywam że nie po to kupowałem tego strupka na PRLowskich blachach żeby teraz zakładać nowe, białe z unijnymi gwiazdkami.....jak to będzie wyglądać :wink: , o naklejce na szybę nie wspomnę. Totalnie zaburzą oldschoolowy klimat auta, jeszcze mi piesek z kiwającą głową tylnej półki wpadnie w depresję :lol:

Znacie jakieś rozwiązanie żeby ustrzec się zmiany tablic??

Jedziesz na przegląd. Robisz go i dostajesz potwierdzenie na kartce. Z kartą idziesz do urzędu i tam wyrabiasz nowy dowód.
            Tablic nikt nie powinien Ci kazać zmieniać. Znam ludzi którzy po zmianie dowodu w ostatnim czasie nadal mają czarne blachy.

Ja np w Srebrnej mam białe NIE unijne blachy. Wymieniłem tylko dowód i naklejki na tablicach.
            pzdr

[ Dodano: Wto 31 Maj, 11 16:15 ]
            Zamieszczone przez Agamek12
            Wojtas_Poznań, można płacić mając żółte tablice OC na kilka dni, nie trzeba robić przegladu technicznego. Ale: najpierw trzeba mieć opinię rzeczoznawcy i (co moze być czasem upierdliwe) w przypadku wyjazdu zagranicę takim autem trzeba mieć zgodę konserwatora zabytków (czy kogoś takiego)... (tak mi się obiło o uszy)
            Z tego co pamiętam to nawet przy wyjeździe poza granice województwa potrzebna jest zgoda.

EDIT:

Poczytaj to:
            Oficjalny portal m.st. Warszawy. Aktualności: edukacja, zdrowie, wsparcie społeczne, architektura, sport, biznes. Kalendarz wydarzeń. Serwisy dzielnicowe. Sprawdź i bądź na bieżąco.

Nie ma mowy o potrzebie wymiany tablic. Jedynie w przypadku nowych musisz je zabrać ze sobą by Ci naklejki zmienili
            Adam

Komentarz

• ooooo5o
              Ambiente
              • 2010
              • 163

Zarejestruj jako zabytek. Ja zrobiłem tak z wołgą KLIK
              Jak na razie same korzyści - potrzebujesz auta to opłacasz np na miesiąc, jak nie to nie. Z resztą na tych blachach jest lans !! 8) 8) 8)

Na fotkach są jeszcze numery próbne, później cyknę fotkę z zółtymi blachami, zobaczycie różnicę
              Szkoda
              SPRZEDAM KIESZEŃ POD RADIO NP. MELODY, BLUES DO 02

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

spokojnie wyrobisz nowy dowód na czarne blachy a badanie techniczne dadzą ci na kartce z którą pójdziesz do wydziału komunikacji.

Żołte tablice - może uzyskać każde auto które skończyło 25 lat i a dany model był znaczącym elementem automobilowej historii czyli Golf spokojnie się kwalifikuje.
                Badanie techniczne tylko przy przejściu na żółte blachy, OC możesz mieć okresowe jak wspomnieli.
                Zgoda konserwatora zabytków na wyjazd poza nasz obszar celny tylko dla aut sprzed 1945r.
                4x4

Komentarz

• Techno200
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 782
                  • Tesla

wiekszosc samochodow z zoltymi moze nawet za granice jechac, tylko te najstarsze, chyba cos od 50 lat w gore nie maga bez zezwolen itp.

[ Dodano: Wto 07 Cze, 11 23:05 ]
                  ooooo5o :

te wolge w Polsce kupiles czy za Buga???
                  Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• piernik
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 975
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

W żółte nie chcę się ładować, zbędny koszt i nie ja będę właścicielem pojazdu. A żeby nie płacić OC to mogę załatwić pisemko od konserwatora o wartości historycznej i to też umożliwi zawieszanie OC. Drugi plus to konieczność doprowadzenia stanu po wypadku z czyjejś winy do stanu przed wypadkiem bez względu na koszty. Także nie ma sytuacji w której ubezpieczyciel stwierdza szkodę całkowitą, płaci 500 zł i "spierdalaj pan".
                    W tym tygodniu pojadę na przegląd i zobaczymy co tam powiedzą.
                    Dzięki za odpowiedzi.

Komentarz

Pracuję...